Pertumbuhan dan hasil alfalfa (Medicago sativa) di bawah kadar fosforus berbeza - Rozilah Azhar.
Eksperimen telah dijalankan untuk menentukan kesan fosforus terhadap pertumbuhan dan hasil alfalfa. Empat rawatan baja fosforus kadar 0, 50, 100 dan 150 kg P/ha telah diberikan. Sepanjang kajian dijalankan empat kali pemotongan alfalfa dilakukan dan berat basah dan berat kering alfalfa diambil. Kandungan protein dan fiber yang terkandung di dalam alfalfa turut dikaji. Tiada perbezaan bererti antara rawatan fosforus terhadap hasil bahan kering alfalfa yang mencatatkan hasil antara 633.42 hingga 954.68 kg/ha setahun. Baja fosforus tidak mempengaruhi peratus "Neutral Detergent Fiber" (NDF) pada alfalfa untuk semua rawatan bagi setiap pemotongan. Peratus kandungan NDF lebih tinggi pada bahagian batang alfalfa berbanding bahagian daun. Kesan kadar P juga tidak mempengaruhi kandungan protein dalam daun atau batang. Peratus kandungan protein pada daun dan batang daripada rawatan 0, 50, 100, 150 kg P/ha masing-masing adalah 40, 39, 41 dan 46% dan 25, 31, 33 dan 29%. Ketiadaan kesan bererti yang ditunjukkan oleh alfalfa terhadap kadar P mungkin disebabkan oleh larian permukaan baja ini akibat dari hujan lebat yang berlaku semasa eksperimen dijalankan.