Sistem peperiksaan berkomputer - Fakhrur Rozi Md. Akhir.
Sistem Peperiksaan Berkomputer adalah satu sistem terbuka dan teragih yang dibangunkan untuk memudahkan institusi pendidikan. Sistem ini menyediakan beberapa fungsi kepada pengguna dalam persediaan peperiksaan. Antaranya penyediaan kertas soalan, pemarkahan dan keputusan kepada pelajar. Tugasan dapat dilakukan dengan pantas, efisien dan bersistematik secara berelektronik. Pengguna sistem ini terdiri daripada pihak pentadbir, pengajar dan pelajar. Sistem ini terdiri daripada tiga bahagian iaitu Sistem Maklumat, Sistem Pelajar dan Sistem Peperiksaan. Ketiga-tiga bahagian ini saling berkait dan diperlukan antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, bahagian yang paling penting merupakan Sistem Peperiksaan yang mana pelajar akan menduduki peperiksaan dengan menggunakannya yang berfungsi secara teragih. Sistem Maklumat pula adalah sistem asas yang bertindak sebagai penyimpan maklumat. SBP ini mengandungi tiga pangkalan data iaitu Kunci, Akademik dan Peperiksaan. Kunci digunakan untuk pengawalan keselamatan. Manakala Akademik untuk maklumat pentadbiran dan Peperiksaan untuk kegunaan berkaitan peperiksaan. Walau bagaimanapun, sistem ini difokuskan kepada Sistem Peperiksaan yang mana ia mengandungi lima bentuk soalan iaitu terdiri daripada betul salah, objektif, isi tempat kosong, struktur dan esei. Sistem ini dibina dengan menggunakan Bahasa Pengaturcaraan Java Servlet yang digabungkan dengan pangkalan data MySQL. Ia juga menggunakan Tomcat sebagai web server untuk menguruskan laman web dan sambungan ke pangkalan data MySQL. Melalui sistem ini, pengguna akan didedahkan dengan persekitaran komputer. Dengan menggunakan sistem ini juga, pihak institusi pendidikan tidak lagi menghadapi banyak masalah dalam penyediaan peperiksaan dan mendapat banyak faedah darinya. Diharap sistem ini boleh digunakan secara meluas dalam bidang pendidikan.