Kepuasan pengguna terhadap perkhidmatan talian telefon mudah alih di UPM - Siti Hajar Ramli.
Kajian ini bertujuan untuk menentukan tahap kepuasan pengguna terhadap perkhidmatan talian telefon mudah alih. Sampel kajian ini terdiri daripada 160 orang mahasiswa yang dipilih daripada lima kolej kediaman yang terdapat di UPM. Pemilihan responden dibuat secara persampelan rawak mudah. Manakala pemilihan kolej kediaman pula dibuat secara persampelan rawak bertujuan. Data kajian telah dikumpulkan menggunakan borang soal selidik yang telah diisi sendiri oleh responden. Data dianalisis menggunakan analisis deskriptif, ujian-t, ujian Korelasi Pearson dan ujian Anova. Hasil pengujian hipotesis mendapati bahawa tahap kepuasan terhadap penggunaan perkhidmatan talian telefon mudah alih tidak berbeza secara signifikan dengan jantina dan bangsa responden (p>0.05) serta tidak berkait secara signifikan dengan umur (p>0.05). Walau bagaimanapun, tahap kepuasan didapati berkait secara signifikan dengan harga (r = 0.423, p = 0.000) dan kualiti ( r = 0.451, p = 0.000). Oleh itu, kajian ini menyimpulkan bahawa harga dan kualiti merupakan faktor penting yang mempengaruhi tahap kepuasan terhadap penggunaan perkhidmatan talian telefon mudah alih.