Faktor yang mempengaruhi agihan perbelanjaan pengangkutan di kalangan isirumah di apartment Indah Jaya, Sandakan - Azrina Masri (2006., 2006)
Kajian ini adalah untuk mengkaji faktor yang mempengaruhi agihan perbelanjaan pengangkutan isi rumah di Apartmen Indah Jaya, Sandakan Sabah. Tiga faktor yang mempengaruhi agihan perbelanjaan pengangkutan isi rumah yang dikaji adalah latar belakang, corak penggunaan pengangkutan dan persepsi isi rumah terhadap kenaikan harga minyak petrol. Faktor latar belakang responden merangkumi umur, tahap pendidikan, jumlah pendapatan isi rumah, bilangan isi rumah, etnik, jantina dan jenis pekerjaan. Manakala corak penggunaan kenderaan merupakan kekerapan penggunaan kenderaan isi rumah dalam kehidupan seharian. Seramai 100 orang responden bekerja sama ada di sektor kerajaan, swasta mahupun bekerja sendiri telah dipilih secara persampelan bertujuan dan maklumat responden dalam kajian ini dikumpulkan menggunakan borang soalselidik yang telah diisi sendiri oleh responden. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perkaitan yang signifikan di antara tahap pendidikan dengan jumlah perbelanjaan pengangkutan r= 0.245, p<0.05, jumlah pendapatan isi rumah dan jumlah perbelanjaan pengangkutan r = 0.305, p<0.01, jumlah kereta yang dimiliki dengan jumlah perbelanjaan pengangkutan r = 0.499, p<0.01. Ini bermaksud apabila tahap pendidikan dan jumlah pendapatan isi rumah meningkat maka perbelanjaan pengangkutan isi rumah turut meningkat begitu juga dengan jumlah kenderaan yang dimiliki, semakin banyak kenderaan yang dimiliki semakin tinggi perbelanjaan pengangkutan yang perlu ditanggung oleh isi rumah. Hasil kajian juga menunjukkan tiada perkaitan yang signifikan di antara umur, bilangan isi rumah, jumlah motorsikal yang dimiliki, etnik, dan jantina dengan jumlah perbelanjaan pengangkutan. Untuk kajian akan datang, disarankan agar menggunakan saiz sampel yang lebih besar dan melibatkan pelbagai kawasan sama ada bandar dan luar bandar bagi menentukan perbezaan agihan perbelanjaan setiap isi rumah.
Project paper (B.S.(Hum. Dev.)) - Universiti Putra Malaysia, 2006.