Kesan ekstrak ramuan Andrographis paniculata Nees. dan Orthosiphon stamineus Benth. ke atas aras glukosa darah tikus diabetik jenis I - Izlina Mohd. Sam. (2003., 2003)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji kesan ekstrak air ramuan Andrographis paninculata Nees. dan Orthosiphon stamineus Benth. ke atas aras glukosa darah tikus diabetik Jenis I. Aloksan (35-40 mg/kg b.b) disuntik secara intravena untuk mendapatkan tikus diabetik. Hanya tikus yang mempunyai aras glukosa darah 140 mg% dan ke atas digunakan untuk kajian ini. Sebanyak 24 ekor tikus diabetik digunakan dan dibahagi kepada 6 kumpulan dengan 4 ekor setiap kumpulan. Dua kumpulan digunakan sebagai kumpulan kawalan; kumpulan Saline sebagai kawalan dan kumpulan Glibenclamide sebagai kawalan positif. Empat kumpulan lagi digunakan sebagai kumpulan kajian. Sebanyak 5 g daun Andrographis paniculata Nees. dan 5 g daun Orthosiphon stamineus Benth. direbus bersama 750 ml air suling dan dikering-beku sehingga serbuk berwarna hijau kehitaman terhasil. Empat dos ekstrak yang berlainan (3 mg/kg b.b., 300 mg/kg b.b. dan 3000 mg/kg b.b.) digunakan mengikut kumpulan. Teknik Ujian Toleransi Glukosa (OGITT) telah dijalankan untuk menentukan aras glukosa darah tikus diabetik pada sela masa -30,0,30,60,90,120,150 dan 180 minit. Aras glukosa darah pada minit - 30 digunakan sebagai aras asal. Ekstrak diberikan selepas pensampelan darah pada minit -30. Sebanyak 1.5 g/kg b.b. beban glukosa diberikan selepas pensampelan darah pada minit 0 dan pensampelan darah diteruskan sehingga ke minit 180. Kepekatan aras glukosa dikira dengan kaedah ' Glucose Oxidase (GOD) Kit'. Nilai maksimum aras glukosa darah menunjukkan perbezaan bererti (p<0.05) pada semua kumpulan kajian berbanding kumpulan kawalan. Hasil analisi statistik dalam penurunan aras glukosa darah menunjukkan terdapat perbezaan bererti (p<0.05) pada dos 3 mg/kg b.b. berbanding kawalan tetapi perbezaan bererti berbanding kawalan positif. Dos 30 mg/kg b.b., 300 mg/kg b.b. dan 3000 mg/kg b.b tidak menunjukkan perbezaan bererti (p>0.05) mungkin akibat dos-dos tersebut telah melebihi dos dan mendatangkan kesan sampingan. Ini menunjukkan ekstrak air ramuan Andrographis paniculata Nees. dan Orthosiphon stamineus Benth. Berupaya menurunkan aras glukosa darah tikus diabetik.
Project paper (B.S. (Hons)) - Universiti Putra Malaysia, 2003.