Bahasa dalam laman web bahasa Melayu : analisis frasa nama - Rosma Rehan Mat Said.
Kajian ilmiah yang dijalankan ini menumpukan kepada binaan frasa nama yang digunakan secara meluas dalam cerpen-cerpen yang terdapat dalam laman-laman web yang terpilih. Tujuan utama kajian ialah mengenal pasti aspek-aspek binaan frasa nama dan jenis-jenis penerang yang paling mendominasi kata nama dalam proses pembentukan frasa nama dan menghitung jumlah penggunaan jenis-jenis frasa nama. Kajian yang telah dijalankan telah dibahagikan kepada lima bab. Bab 1 merupakan pendahuluan yang mengandungi latar belakang kajian, penyataan masalah, objektif kajian, kepentingan kajian, batasan kajian, kaedah kajian, penganalisisan data dan definisi istilah dan operasional. Dalam bab 2 pula membincangkan sorotan kajian dengan membahasakan beberapa definisi frasa nama oleh tokoh-tokoh bahasa tempatan dan kajian-kajian terdahulu yang pernah dijalankan tentang frasa nama dan laman web bahasa Melayu. Bab 3 memaparkan kerangka binaan frasa nama. Binaan frasa nama. Binaan frasa nama dapat dipecahkan dua, (Inti + Penerang) dan (Inti + Inti). Setiap satunnya diperincikan pula kepada jenis-jenisnya yang tersendiri. Bab 4 pula, perbincangan dapatan kajian frasa nama dalam sebelas buah cerpen yang diambil secara rawak dalam laman-laman web bahasa Melayu. Analisis dipaparkan dengan kaedah kualiti dan kuantitatif dengan bantuan statistik, jadual-jadual dan penghuraian. Analisis kajian diperkukuhkan lagi dengan contoh-contoh data yang diperoleh daripada kajian. Bab 5 merupakan bahagian penutup kepada segala perbincangan. Dalam bahagian ini, kesimpulan dan rumusan secara menyeluruh tentang dapatan kajian dikemukan.