Penilaian ekonomi hutan paya laut matang Larut Matang Perak - Zulnaidah Manan (Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, 2013)
Hutan Paya Laut Matang adalah lebih kurang 40,466 hektar atau 4.60% dari jumlah Hutan Simpanan Kekal di Perak dan mengamalkan pengurusan paya laut yang terbaik di dunia. Hutan paya laut juga mengalami proses pembangunan yang dibawa oleh pembangunan sosio-ekonomi seperti penebusan tanah untuk kolam akuakultur dan juga kegiatan perladangan yang memberikan ancaman yang ketara. Isu-isu ancaman ini pasti berlaku akibat kurangnya kesedaran tentang kepentingan ekosistem paya bakau dalam melestarikan sumber sosio-ekonominya seperti sumber kayu jaras, penternakan udang, ikan dan kerang dan juga potensinya dalam pelancongan ekologi. Kertas kerja ini akan melihat dan membuat penilaian dari sudut sosio-ekonomi hutan paya laut ini terhadap masyarakat setempat umumnya dan negeri Perak khususnya. Penilaian ekonomi ini dibuat secara terus dengan nelayan, pengusaha kayu arang dan pengusaha kerang. Untuk tujuan analisa, tiga bahagian kawasan dipecahkan iaitu Kuala Sepetang, Kuala Gula dan Kuala Trong. Responden merupakan penduduk setempat yang terlibat secara langsung dengan kegiatan sosio-ekonomi Hutan Paya Laut Larut Matang.