Kajian kehilangan padi semasa penuaian oleh jentuai di jelapang padi Malaysia - Laporan Pasukan Petugas Kebangsaan (MARDI) (Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), 2013)
Kajian ini dijalankan bagi memenuhi arahan daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani untuk mengkaji status kehilangan padi semasa penuaian menggunakan jentuai. Bagi melaksanakan tugasan ini, satu pasukan petugas yang terdiri daripada pegawai MARDI, LPP, KADA, MADA dan FELCRA telah ditubuhkan. Kajian ini telah dijalankan di enam jelapang padi di Semenanjung Malaysia iaitu KADA, FELCRA Seberang Perak, Perak Utara (Gunung Semanggol), Seberang Perai, Barat Laut Selangor, MADA dan satu tempat di Kota Belud, Sabah. Laporan ini menjelaskan senario penggunaan jentuai, punca-punca kehilangan padi sekarang, peratus kehilangan kuantiti dan kualiti padi dan cadangan penambahbaikan jentuai. Berdasarkan hasil kajian yang diperoleh, penyumbang utama kehilangan padi semasa penuaian ialah cara pemandu mengendalikan jentuai diikuti dengan reka bentuk jentuai itu sendiri. Manakala pengurusan tanaman oleh petani juga merupakan antara faktor penyumbang kepada kehilangan padi di Malaysia. Peratus kehilangan padi di dalam petak kajian dan di semua kawasan jelapang adalah berbeza antara 4.0-13.5 % dengan purata kehilangan padi oleh semua jentuai yang diuji ialah 6.8%. Antara kawasan yang tertinggi peratus kehilangan padi semasa menuai ialah di KADA (13.5%) manakala peratus yang terendah telah dicatatkan di Gunung Semanggol (4.0%).