Penerapan hasil pembelajaran dan kemahiran insaniah dalam kurikulum pengajian tinggi. - Konting, Mohd Majid (2007)
Bagi memastikan pencapaian Wawasan 2020, kerajaan telah menegaskan peri pentingnya pembangunan modal insan dalam Rancangan Malaysia Ke-9. Sebagai institusi yang diamanahkan secara langsung unluk membangunkan modal insan, institusi pendidikan lermasuk institusi pengajian tinggi seharusnya proaktif untuk membina, menyemak dan seterusnya mengubal kurikulum pengajian yang ditawarkan agar sentiasa relevan. Kertas ini membincangkan pendekatan penggubalan kurikulum khususnya dalam menerapkan hasil pembelajaran (LOs) dan kemahiran insaniah (KI) sebagaimana yang dikenal pasti oleh Kementerian Pengajian Tinggi. Perbincangaan tertumpu kepada pengenal pastian LOs dan KI serta penyediaan matrik dan penjajaran kursus, pelajaran dan jam belajar pelajar berdasarkan LOs dan KI yang dikenalpasti. Isu-isu berkaitan dengan penggubalan kurikulum bagi penerapan LOs dan KI juga dibangkitkan.