UPM terus perkasakan pertanian negara - Utusan Malaysia, Lizawati Bahanan & Hufaidatul Azfa Safie (2006)
Universiti Putra Malaysia (UPM) tidak pernah mengabaikan fungsi asal penubuhannya iaitu menerajui pembangunan sektor pertanian negara walaupun pada satu ketika ia turut memberi tumpuan terhadap bidang-bidang lain.