Prof. Dr. Mohamed Othman terima pengiktirafan Profesor Kehormat Universiti Kazakhstan - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2017)
SERDANG - Pensyarah Jabatan Teknologi Komunikasi dan Rangkaian, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Mohamed Othman menerima pengiktirafan Profesor Kehormat dari South Kazakhstan Pedagogical University, Shymkent, Kazakhstan sempena Hari Terbuka dan ulang tahun ke-25, universiti itu pada 30 Mac lalu.