UPM, universiti UK hasil alat bantu pembedahan saluran najis - Berita harian, Mohd Faisal Md Noor (2010)
Prosedur pembedahan sering kali bergantung kepada keberkesanan rekaan peralatan yang digunakan. Pertimbangan terhadap keberkesanan alatan teknikal adalah sesuatu yang sangat mustahak dalam proses pembelian peralatan teknikal di hospital atau pusat kesihatan.