Malaysia berpotensi jadi pusat rujukan terapi hutan di Asia Tenggara - Universiti Putra Malaysia, Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi (Pejabat Strategi Korporat dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia, 2021)
Malaysia berpotensi menjadi pusat rujukan terapi hutan kerana kajian pertama berkaitan terapi hutan dijalankan oleh penyelidik daripada Universiti Putra Malaysia (UPM) dan ia juga telah menarik minat ramai penyelidik serta pengamal kesihatan untuk merujuk dan mendapatkan informasi daripada UPM.